Pentru colaborări, întrebări, cereri de review-uri sau altele, contactaţi-mă pe adresa: vogueandjazz@gmail.com

miercuri, 19 iunie 2013

Aretha Franklin


       Aaaaaaaaaaaaaaaaazi e ziua mea preferată <3. Ziua de VOGUE sau JAZZ.Cum săptămâna trecută am avzut VOGUE (http://vogueandjazz.blogspot.ro/2013/06/audrey-hepburn.html ) cu Audrey Hepburn, săptămâna aceasta o să “o prezint” pe peeeee Aretha Franklin.


Aretha Franklin

ISTORIE

       Supranumită Regina muzicii Soul, Franklin cântă de asemenea jazz, blues, R&B, muzică gospel şi rock. Spre deosebire de mulţi alţi artişti la fel de cunoscuţi, avem privilegiul să o mai aven în viaţă, printre noi. A fost clasată de catre revista Rolling Stone pe primul loc în topul „100 Greatest Singers of All Time” şi pe locul nouă în topul „100 Greatest Artists of All Time”. Uimitor pentru unii, normal pentru alţii, Aretha impresionează prin muzică, hainele şi make-up-ul fiind cu mult sub acest aspect (ca importanţă, nu ca valoare). 

 
STIL

       Ei bine, nu e un stil aşa cum vi-l imaginaţi. De la Audrey (că tot am discutat de ea) la Lady D. , s-a promovat încontinuu ideea de moderaţie, de simplitate echivalentă cu bunul-gust. Prostii! S-a lansat această idee tocmai pentru că nimeni nu avea curajul să păşească în faţă cu o ţinută, cu un stil care să-i exteriorizeze PERFECT personailtatea. Iar când e vorba de o divă, la ce vă puteţi aştepta?

       Andreea Marin, Mădălina Ghenea, Tonciu şi Brumă. Ele sunt divele noastre. Unii le apreciează pe primele două, alţii pe ultima, fiecare cu piticii lui pe creier. Dar toate sunt femei-de-carton. O divă e o femie care atunci când îşi pune pe ea un sac de cartofi, lumea consideră asta trend, nu o fac cu ou şi cu oţet. Dar Românica mai are de lucrat la cultivarea valorilor şi a respectului.

       Cum am zis, stilul este unul elaborat. Gândiţi-vă, o voi dragi ascultători de jazz şi soul, la rochiile de jazz. Dar la alea originale, nu la 3 paiete pe sâni şi toace de 15 cm – costume tot mai promovate pentru competiţiile de dans, unde, ei bine, pielea e echivalentă cu talentul-.
       Paiete (mai răruţ), pene, voaluri şi o ţinută făcută în mare pe aceeaşi linie cromatică (verde din cap până în picioare). Suna a kitsch, a prost gust, dar nu atunci când personalitatea eclipsează aceste lucruri. Şi până la urmă, fără bentiţele cu paiete şi rochiile scurte, cu pene, nu ar mai fi jazz!


 
       Şi putem observa evoluţia peste ani a acestui stil. Evoluţie ce constă doar în mărime, nicidecum în evoluţia stilului jazz într-unul classic, dominat de LBD.







MACHIAJ

        E, aici îmi dă cu minus. Nu că nu s-ar machia, doar că nu şi-a pus acel strass pe dinte care să o facă celebră sau acea codiţă cu tuş care să-i atingă tâmpla pentru a rămâne în istorie ca un “make-up icon”. Un machiaj specific tenului (ea fiind afro), care, putem spune, a rămas constant peste ani în ceea ce priveşte accentuarea ochilor cu negru – tuş sau fard -.
 
        De la ruj fuchsia la nude, de la buze conturate la doar un strop de luciu de buze (nu support denumirea de “gloss”), Aretha şi-a pus în evidenţă atuurile fizionomice preponderant prin conturarea ochilor, iar acum, la bătrâneţe, a pomeţilor.




                 Iată deci, o altă femeie pe care o respect. În ciuda comentariilor răutăcioase facute de persoane care, atunci cand Aretha câştiga un Grammy, se încălţau cu fesul, A. Franklin rămâne nu doar una din cele mai bune voci de Jazz ale aceste planete dar şi o persoană care inspiră, care a demonstrat că nu contează dacă pentru unii ziarişti şi oameni frustraţi eşti “grasă” când pentru o istorie întreagă esti definiţia divei.

 Şiiiiii, o mică dovadă a talentului ei:
 http://www.youtube.com/watch?v=STKkWj2WpWM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu